Union of Proponents of Tradicional Chinese Medicine
UPTCM
Sféroidy na bázi řasových buněk: a Velké množství buněk řasy Chlorella (zelené kuličky) je spontánně zachyceno v mikrokapičkách. (Zhijun Xu, Shengliang Wang, Chunyu Zhao, Shangsong Li, Xiaoman Liu, Lei Wang, Mei Li, Xin Huang & Stephen Mann / CC BY 4.0)

Chlorela: superpotravina pro jarní detox, nebo drahá „legrace“? A k čemu pomáhá obyčejný popenec?


Autorka: Erika Hájková

Mnozí z nás na jaře sahají po různých „detoxech“ či přísahají na sílu zelených „superpotravin“. Protože je jaro podle čínské medicíny obdobím elementu čili hybatele dřeva, a tomu odpovídá zelená barva, je obecně úplně nejlepším obdobím pro konzumaci všeho zeleného. Proto je také záhodno si probrat zelené zázraky, které se u nás prodávají coby superpotraviny. Jak se na ně dívá čínská medicína? Začněme tím možná nejznámějším – chlorelou.


Pozor na zpracování

Chlorela jsou jednobuněčné sladkovodní řasy, pro využití jako potravina se dnes pěstují. Mají velkou spoustu chlorofylu, minerálů, doporučují se i pro vysoký obsah vitamínů, především B12 a dalších.

V tom, mimochodem, může spočívat první zádrhel „superpotravin“ – podle některý zdrojů se obsah různých látek v chlorelových prášcích a tabletách extrémně mění podle toho, jak je pěstována a sušena. Takže pokud ji chceme užívat, je důležité prostudovat si, jak její výrobce s řasou pracuje.


Vlhkost a hlen – jak na ně na jaře?

Na jaře máme přirozenou tendenci odlehčit stravu – jako by nás počasí a sluníčko vybízely nejen ke shození zimních kabátů, svetrů a šál, ale také ke shození přebytečných kil a vyloučení všeho, co v našem těle brání přirozenému proudění energie a funkci metabolismu.

Čínská medicína zahrnuje metabolické zplodiny, zůstávající v organismu, do kategorie „vlhkosti“ či „hlenu“. Ve stejné kategorii je také (přebytečný) tělesný tuk, dokonce i cholesterol, který se usazuje v cévách.

Číňané kategorie vlhkosti a hlenu „vymysleli“, či spíše odpozorovali, tisíce let před moderní medicínou s jejími pitvami a znalostmi fyziologie. I proto je úžasné, jak přesně umějí s vlhkostí pracovat pomocí bylin, stravy i akupunktury. Jednoduché to ale není. Vlhkost a hlen mají podle TČM původ ve špatném mechanismu tekutin, mají tendenci se v těle usazovat a není snadné je dostat pryč.


Nač chlorela pomáhá

Je zajímavé, že schopnost pracovat s vlhkostí a hleny nejspíše má i chlorela. V různých článcích a studiích se dočteme, že napomáhá hubnutí, snižuje cholesterol a pomáhá odstraňovat těžké kovy a další látky, které se v těle usazují při nesprávně fungujícím metabolismu. Také pomáhá na různé ženské potíže, včetně PMS.

Pro svůj vysoký obsah železa ji mnoho zdrojů doporučuje pro zlepšení kvality krve. Také najdeme zmínky o tom, že dokonce umí pomocí komponentu, zvaného CGF (Chlorella Growth Factor) pracovat s genetickou informací v jádrech buněk našeho těla.


Řasy prospívají (nejen) ledvinám

Zda tomu tak je, to nechme na debatě mezi různými přístupy ve výživě. Z hlediska čínské medicíny však víme, že se řasy obecně používají pro doplňování ledvinové esence (té nepostižitelné poloenergetické, polohmotné substance, kterou dědíme po předcích, určuje sumu naší životní energie a pokud se vyčerpá, umřeme. Někdo tvrdí, že jí mimo jiné odpovídají telomery, „ocásky“ genů, určující přesnost přepisu genetické informace… ale o tom jindy).

Víme, že řasy prospívají kostem, ledvinám. Vyživují kromě toho jin celého těla, včetně výživy krve. Protože je chlorela řasa a navíc zelená, nejspíš působí na játra. Můžeme tedy spekulovat o tom, že jsou závěry o působení chlorely na naše geny a krev z hlediska TČM logické.


Omezení? Jako zelenina

Současně si ale musíme uvědomit jednu věc: protože je chlorela zelená, vlastně jde o zeleninu. Má tedy stejná omezení jako syrová zelenina obecně: je chladné povahy, což sice může napomoci boji s horkostí (například v játrech – odtud možná antialergické působení, nebo horkostí, která se pojí se záněty kloubů při revmatu), současně ale její „zelenost“ a „studenost“ nepomáhají trávení.

Naše slezina, které spolu se žaludkem čínská medicína přisuzuje hlavní roli v energetické stránce trávicího procesu, je totiž citlivá na chlad. Žaludek většinou chladné či alespoň chladnější potraviny uvítá. Pokud ale trpíme například na nadýmání, únavu a nadváhu, případně různé měkké otoky zvláště spodní části těla, jsme bledí a do zrcadla na sebe vyplazujeme bledý jazyk s otisky zubů a silným bílým povlakem, nebo pokud je nám neustále zima, a také pokud jsme nastydlí a představa průvanu v nás vyvolává husí kůži, baštit zelené potraviny nelze doporučit.

Nerovnováhu v těle tím totiž zvýšíme. Nejspíš ani nezhubneme, ani se nezbavíme nastydnutí, spíš naopak. Smutné je, že protože to mnoho lidí neví, případné příznaky jako únavu, průjem nebo nadýmání přisuzují probíhajícímu báječnému „detoxu“. Ve skutečnosti si ubližují.


Většina z nás má v sobě chlad i horkost

To jsou ještě ty jednodušší případy. Většina z nás ovšem žije v chronickém stavu nerovnováhy a z hlediska tradiční čínské medicíny jsme vlastně chronicky nemocní – dokonce i když nám nic není (třeba až na nadváhu či únavu). Naše patologie je zamotaná.

Energetické a fyzické problémy průměrného dospělého Čecha jsou obvykle výsledkem mnoha let – nerovnováha se v těle vytváří od dětství a je sumou celého našeho života, ba i prenatálního vývoje a kvalit, které nám předali naši předci. Taková „průměrná“ patologie zpravidla obsahuje jak prvky horkosti, tak prvky chladu.


Kdy je zelená „pomoc“ spíše nemocí

Chlorela a jiná zelená jídla mohou dílčí část problému zdánlivě vyřešit – tím, že nás zchladí, nám uleví v „horké“ části našeho problému. Typicky třeba v revmatických bolestech kloubů. Nejspíše ale stav nevyřeší celý. Pokud v terapii řasou nadšeně pokračujeme, můžeme si pořádně ublížit.

Zachlazením sleziny našemu tělu „nadělíme“ buď například průjmy, nebo vyvoláme další horkost a objeví se ekzémy či akné. Případně se bolest kloubů vrátí. Nejsme-li obeznámeni s čínskou medicínou, můžeme v duchu doby symptomy přisoudit tomu, že se „detoxikujeme“ a to špatné z nás odchází.

Netušíme ale, že odchází spíše cosi, co jsme vyvolali v život tím, co považujeme za terapii či detox. Podobné (a horší) problémy, mimochodem, způsobuje syrová strava a půsty. Ale o tom zase jindy.


Pomohou i české byliny

Znamená to, že bychom neměli chlorelu raději užívat? Rozhodně ne. Může být zajímavým pročišťujícím a doplňujícím jarním „salátem“ (obvykle v prášku, ale to nevadí).

Konzumace řas je obecně doporučitelná vždy, nejvíce v zimě, kdy potřebujeme podporovat ledviny. Lepší jsou ale povařené řasy ve vývaru. Pro svou zelenou barvu a vzhledem k tomu, že se užívá syrová, se však chlorela spíše hodí ke kratší kúře na jaře. Jiná věc je, že „zelené“ potraviny jsou v tomto ročním období dostupné i jinde – některé z nich zcela zdarma, jako třeba kopřivy, které také mimochodem doplňují krev i ledviny.

Na ledviny a plíce účinkuje také popenec, malá, běžná česká bylinka s fialovými kvítky, která rovněž pročišťuje hleny, pomáhá při snížené chuti k jídlu, účinkuje močopudně, rozpouští močové kameny, působí detoxikačně, čistí krev a podporuje žlučník i játra.


Potřebujeme mapu!

Ale zpět k zelené „superpotravině“: Pokud chlorelu užívat chceme, každopádně bychom měli citlivě naslouchat svému tělu i počasí kolem. Někomu stačí chladnější jarní počasí k tomu, aby syrové potraviny ubližovaly jeho trávení. Pokud chlorelu sníte a trpíte ten den na nadýmání nebo řidší stolici, zkuste ji další den, dva vynechat. Kdo chce mít jistotu, ten by měl navíc zajít za praktikem TČM. Ten člověku pomůže rozklíčovat specifickou „krajinu“ jeho těla a „topologii“ jeho stavu.

Navíc dá klientovi vodítka, jak jednotlivé potraviny používat. S takovou stravovací „mapou“ se pak postupně učíme, kdy a jak si potravinami skutečně ulevit. Každá potravina, nejen užitečná sladkovodní řasa, totiž může být „super“.



Unie příznivců tradiční čínské medicíny (UPTČM)

Unie příznivců tradiční čínské medicíny (UPTČM) prosazuje právo pacientů na svobodnou volbu výběru metody léčby. Jsme toho názoru, že pacient má právo zvolit si i šetrné, přírodní, nebo celostní metody léčby, mezi něž tradiční čínská medicína bezpochyby patří. Může si je však zvolit pouze tehdy, pokud jsou součástí balíčku dostupné zdravotní péče. Začlenění tradičních medicín do systému většinově poskytované konvenční péče podporuje i Světová zdravotnická organizace (WHO).

Kdyby stávající systém zdravotní péče odpovídal výrazně více osobním potřebám občanů, ani UPTČM by si nemuselo dávat práci udržovat se při životě, ale protože tomu tak není, jsme tu pro obyvatele České republiky i celé Evropské unie, kteří tradiční medicínu využívají.