Union of Proponents of Tradicional Chinese Medicine
UPTCM
Koření. (Kim van Vooren / Pexels)

Tyhle dvě ingredience uleví ve shonu před Vánoci a pomůžou vymýšlet nápady na dárky!


Autor: Redakce UPTČM

Kdo chce být v zimě zdravý, ten musí vědět, jak se stravovat. Zima je nemilosrdná: léto nás často nechá jíst, jak bychom neměli (zdánlivě) beztrestně, ale zima je přece jen pro naše těla náročnější. Obzvláště důležité je to v čase předvánočního shonu, kdy máme sklony se přetahovat, čímž trpí naše ledviny, ale také příliš přemítat (třeba o tom, co komu dáme k Vánocům a jak naplánovat oslavy), čímž trpí zase naše slezina a s ní celé trávení.


Co máme jíst v zimě

Jak píšeme občas na našich stránkách, nejlepší je stravu i životní tempo a rytmus přizpůsobit ročnímu období a přírodě kolem. Přesně to je premisa, z níž vycházejí lidové medicíny, na prvním místě ta čínská.

Naši předci si ani nemohli moc vybrat: v zimě se jedly jen ty potraviny, které bylo možné uchovávat – tedy obilí, kořenová zelenina, zelí, brambory, různě naložené a konzervované potraviny, sušené ovoce, semena a ořechy. A samozřejmě maso, pokud zrovna bylo.

V moderní době to máme těžké: v klimatizované, uměle osvětlené haly supermarketů přetékají stále stejnými potravinami po celý rok. Dokonce jsme si na tento stav natolik zvykli, že jej pokládáme za přirozený a správný.

V zimě bychom ale měli jíst především jídla, která nás zahřejí a doplní naše zásoby energie – z čínského hlediska především jin a jang ledvin. Zima je totiž obdobím, jemuž vládne element vody, kterému v našem těle přináležejí právě ledviny a močový měchýř. Zahřívat je také důležité náš střed, tedy naše trávení.


Posilující zelenina

Dnes vám jeden takový recept přinášíme. Jeho hlavní ingrediencí je fenykl, potravina, která posiluje střed a umí vyhánět z těla chlad. Fenykl vstupuje do drah žaludku, sleziny, ledvin a jater, je štiplavé chuti a teplé povahy. To mluvíme samozřejmě o fenyklu jako zelenině. Semena fenyklu jsou také výborným kořením, jejichž účinek se soustředí především na žaludek, ledviny a močový měchýř.

Zahřívají ledviny, odvádějí chlad a harmonizují žaludek. Musí se s nimi ale opatrně, pokud trpíme horkem z prázdnoty jin, projevujícím se nočním pocením, nespavostí a neklidem, červenými tvářemi, horkostí dlaní, chodidel a hrudi nebo červeným jazykem bez povlaku.


Ořechy na impotenci

Doplňkem fenyklu jsou opražené vlašské ořechy. Ty jsou výborným tonikem na ledviny, posilují i plíce. Používají se při astmatu bez velkého zahlenění, zastavují ale také například samovolný výron semene a léčí impotenci. Jen jsou trochu projímavé – což se nám může hodit při zácpě. Ti, kdo jí netrpí, by je měli povařit či opražit, případně alespoň na několik hodin namočit a/nebo pokapat citronovou šťávou. Ořechy jsou pak lépe stravitelné.


A teď už slibovaný recept:

Ingredience: Fenykl, muškátový ořech, zázvor, sůl, bílé víno, červená paprika, olivový olej, vlašské ořechy.


Příprava:


Toto jídlo, které podáváme například s rýží, polentou nebo jáhlami, je zahřívající povahy, vytváří čchi a posiluje střed. Pomůže nám například při oslabené imunitě, nedostatku motivace nebo přecitlivělosti na chlad.

Chutnalo vám? Dejte nám vědět na našem Facebooku!



Unie příznivců tradiční čínské medicíny (UPTČM)

Unie příznivců tradiční čínské medicíny (UPTČM) prosazuje právo pacientů na svobodnou volbu výběru metody léčby. Jsme toho názoru, že pacient má právo zvolit si i šetrné, přírodní, nebo celostní metody léčby, mezi něž tradiční čínská medicína bezpochyby patří. Může si je však zvolit pouze tehdy, pokud jsou součástí balíčku dostupné zdravotní péče. Začlenění tradičních medicín do systému většinově poskytované konvenční péče podporuje i Světová zdravotnická organizace (WHO).

Kdyby stávající systém zdravotní péče odpovídal výrazně více osobním potřebám občanů, ani UPTČM by si nemuselo dávat práci udržovat se při životě, ale protože tomu tak není, jsme tu pro obyvatele České republiky i celé Evropské unie, kteří tradiční medicínu využívají.